Ogórki uprawiane w AGROTUNELU (pod osłonami) znacznie rzadziej zapadają na choroby grzybowe niż te rosnące pod gołym niebem. Nie są więc konieczne opryski, co jest niezbędne do uzyskania zdrowych i ekologicznych warzyw.Myślę, że warto zatrzymać się tutaj na chwilkę i zastanowić czy nie warto byłoby zainwestować raz i otrzymywać cudowne, przedłużone efekty każdego sezonu. Na zdjęciach poniżej chciałabym przedstawić porównanie z uprawy w AGROTUNELU i „pod gołym niebem” (zdjęcia wykonane zostały w tym samym dniu 22 lipca 2013 roku), myślę, że jest się nad czym zastanowić.
Dodam także, iż plon ogórków z uprawy tradycyjnej - bez osłon jest większy, niestety tylko przez krótki okres czasu. Uprawa taka sprawdzi się, jeśli chcemy plon przeznaczyć na przetwory (które trzeba zrobić dość szybko!) Natomiast uprawa w AGROTUNELU pozwoli nam cieszyć się smakiem świeżych ogórków do późnej jesieni. Jak również pozwala na sierpniowy "dosiew" ogórków, które powinny owocować jeszcze w październiku, a nawet w listopadzie.
Po ogórkach z uprawy tradycyjnej nie ma już prawie śladu.