Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 15 maja 2018

Likopen dla urody.


Likopen to naturalny pigment (to dzięki niemu pomidory są czerwone), który pomaga zachować gładką i młodą skórę - poprawia jej gęstość i jędrność. Jest świetnym antyoksydantem, zmniejsza też negatywny wpływ promieniowania UV na skórę. Likopenu nie niszczy gotowanie, wręcz przeciwnie - w przetworach z pomidorów jest go znacznie więcej niż w owocach świeżych.

Likopen jest uwalniany podczas rozdrabniania, gotowanie i smażenia.

Gdy świeży pomidor zawiera 7-20mg likopenu w 100g, to koncentrat czy sos pomidorowy może mieć nawet 150mg likopenu w 100g. Warto wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 75 mg.
Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepszym jego źródłem są dania pomidorowe z dodatkiem oliwy.



Witajcie ponownie w AGROTUNELOWEJ bajce !

Nowy AGROTUNEL, praktyczna, mocna szklarnia poliwęglanowa jako mała architektura ogrodowa. Przydomowe szklarnie pojawiają się zarówno w aran...