Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 czerwca 2019





OGÓRKI MAŁOSOLNE 

W WORECZKU!







Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz:

  • 1 kg ogórków 
  • korzeń chrzanu o długości ok. 8 cm 
  • liść chrzanu 
  • 4 - 5 ząbków czosnku 
  • kilka gałązek kopru z baldachami 
  • łyżkę ziaren gorczycy 
  • łyżkę (lub mniej) niejodowanej soli 
  • torebka foliowa o pojemności 2 litry 

Umyte ogórki, pokrojony w plasterki czosnek, gorczycę i koper włóż do torebki. Korzeń chrzanu obierz i zestrugaj w cienkie plasterki (za pomocą obieraczki do warzyw). Liść chrzanu porwij i razem z korzeniem dodaj do ogórków. Na koniec wsyp sól. 

Potrząsaj torebką tak, by sól i przyprawy dobrze się wymieszały. Foliową torebkę zawiąż, np. gumką recepturką, i włóż do lodówki na ok. sześć godzin. Po tym czasie wyjmij i zostaw w temperaturze pokojowej. 

Ogórki będą ukiszone już po 12 godzinach do doby (czas fermentacji zależy od panującej temperatury 
- im cieplej, tym szybciej będą gotowe). 

NASZE ŻNIWA

  Pandemia , Kryzysy   -A najważniejsze,   nasze ŻNIWA! Ogólnie jest świetnie, jest lato, długo nie pisałem.  Nazbierało się bardzo wiele ...